Biskut terlalu keras :
i. Tepung yang digunakan tidak sesuai ("terlalu kuat")
ii. Tepung terlalu banyak
iii. Tidak cukup lemak/mentega/marjerin
iv.Kandungan gula yang tidak betul
v. Terlalu lama memukul/mixing
vi. Tidak cukup cecair (contohnya telur)
vii. Bakar terlalu lama pada suhu yang terlalu rendah
Biskut terlalu berderai:
i. Terlalu banyak gula
ii. Terlalu banyak lemak/mentega
iii. Tidak cukup telur
iv. Kaedah membancuh yang tidak betul menyebabkan adunan tidak sekata
Biskut terlalu kembang:
i. Suhu terlalu rendah
ii. Tidak cukup tepung
iii. Terlalu banyak gula
iv. Terlalu banyak cecair
v. Loyang disapukan dengan banyak minyak
Biskut tak cukup kembang
i. Suhu terlalu tinggi
ii. Tak cukup gula
iii. Tak cukup cecair
iv. Acuan disapukan dengan minyak yang tidak sempurna
Biskut melekat di loyang
i. Loyang tidak disapukan minyak dengan betul
ii. Terlalu banyak gula